Πώς να μαζέψεις χρήματα πριν τα 40


Η γενιά των σημερινών 30ρηδων ξεκίνησε με άλλα όνειρα κι άλλη πραγματικότητα κατέληξε να ζει. Επειδή όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή -ακόμα κι όταν δεν τραβά την ανηφόρα- συνεχίζεται.

Αν είναι να βρούμε ξανά τον βηματισμό μας σε εργασιακό κι οικονομικό επίπεδο, χωρίς να κάνουμε προσευχές κάθε φορά που παθαίνει βλάβη το αυτοκίνητο ή το ψυγείο, καλό θα είναι να δούμε ποια έξοδα μπορούμε να αποφύγουμε. Ήταν απαραίτητο το τέταρτο ζευγάρι sneakers; Εκείνη η συνδρομή στο γυμναστήριο που έχεις να πατήσεις από τον Απρίλη; Ναι, όντως, η ευτυχία πολλές φορές κρύβεται στις μικρές χαρές της ζωής. Όμως αν δεις και την αποταμίευση ως μία από αυτές τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα.



Μην σπαταλάς χρήματα άσκοπα
Δίνεις λεφτά για τοστ, σάντουιτς και σνακ στη δουλειά. Αυτά το πρωί, γιατί το μεσημέρι πρέπει να παραγγείλεις αφού σε έχει κόψει η πείνα. Αν τα βάλεις κάτω θα δεις πώς χρειάζεσαι ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 10 Ευρώ την ημέρα. Αν τώρα έφτιαχνες τα σάντουιτς, ή μαγείρευες που και που, θα μείωνες το κόστος στη μέση. Θα γλίτωνες με άλλα λόγια περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Όσο για το θέμα "καφές" δεν θα το θίξουμε καν. Αν αγόραζες ένα θερμός, λογικά θα γλίτωνες άλλα 30 ευρώ τον μήνα.

Κάνε πλάνο, βάλε στόχους
Εντάξει, μέχρι τα 30 το κρατούσες αληθινό και δεν κοίταζες ποτέ πίσω. Απλά επειδή καλό είναι στη ζωή να υπάρχει κι ένα μακροχρόνιο πλάνο, βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μπορείς να τηρείς τα πιο βραχυπρόθεσμα σχέδια. Αν αποφασίσεις πώς φέτος θέλεις να πας στο εξωτερικό διακοπές αντί για το εξοχικό του θείου σου στο Αίγιο, καλό θα ήταν να είχες ήδη μαζέψει κάποια χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να τρως από τα όποια έτοιμα. Έτσι, για το επόμενο καλοκαίρι, αν απλά βάζεις στην άκρη δύο ευρώ την ημέρα, για έξι μήνες, τα περίπου 360 ευρώ που θα μαζέψεις αρκούν -και περισσεύουν- για τα αεροπορικά εισιτήρια. Ξεκίνα με αυτά, κι ίσως μετά βάλεις και πιο μεγάλα όνειρα μπροστά: ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή ότι άλλο έχεις κατά νου.

Άδραξε την (εργασιακή) μέρα
Σίγουρα η εργασιακή κατάσταση της Ελλάδας μόνο ιδανική δεν είναι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να το βάζεις κάτω. Είσαι στην κατάλληλη ηλικία (30 με 30 και κάτι) για να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο. Έχεις προϋπηρεσία, τα χέρια και το μυαλό σου αντέχουν για υπερωρίες (σ.σ: πληρωμένες προφανώς) ή ακόμα και μια δεύτερη part-time δουλειά, ενώ δεν είσαι πια ο νέος στο γραφείο που δεν τολμά να σηκώσει κεφάλι. Αν νιώθεις ότι αξίζεις αύξηση διεκδίκησέ τη -ή, πιο απλά, ξεκίνα να αναζητάς μια δουλειά που θα σε αμείβει με αυτά που αξίζεις και χρειάζεσαι.

Πηγή: esquire.com.gr