Αυτό το ένα πράγμα που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους


Ο Στιβ Τζομπς είχε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Προκαλούσε τον εαυτό του -και τους ανθρώπους γύρω του- να δουλεύουν πιο έξυπνα, περισσότερο και πιο σκληρά ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν όλα τα όνειρά τους.

Ο Τζομπς πίστευε στη δύναμη του να ζητάς. Πίστευε πως όλοι μπορούμε να αφήσουμε το στίγμα μας στο μέλλον. Και, ίσως πιο σημαντικό, ο Τζομπς πίστευε στη θεμελιώδη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας – και στη χρήση αυτής της πίστης για να μας κινητοποιεί και να μας εμπνέει.

Όπως έλεγε ο ίδιος, δεν μπορείς να ενώσεις τις τελίτσες κοιτάζοντας μπροστά. "Μπορείς να τις συνδέσεις μόνο αν κοιτάζεις προς τα πίσω. Οπότε θα πρέπει να πιστέψεις πως οι τελίτσες συνδέονται με κάποιον τρόπο με το μέλλον σου. Πρέπει να πιστεύεις σε κάτι – στο ένστικτό σου, στο πεπρωμένο, στη ζωή, στο κάρμα, οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με απογοήτευσε ποτέ και έκανε όλη τη διαφορά στη ζωή μου".



Το ανέφικτο σχέδιο της επιτυχίας
Μια από τις βασικότερες αιτίες που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταφέρνουμε να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους είναι ότι πιστεύουμε πως πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε ένα λεπτομερές μεγαλειώδες σχέδιο, όπου θα καταγράφεται κάθε βήμα και θα αναγνωρίζεται κάθε ορόσημο – όπου η επιτυχία θα είναι προκαθορισμένη. Επειδή όμως δεν έχουμε αυτού του είδους το σχέδιο –επειδή η δημιουργία του είναι ουσιαστικά αδύνατη- διστάζουμε. Έχουμε την ανάγκη να βλέπουμε ένα τέλος πριν δούμε μια αρχή. Και έτσι δεν κάνουμε ποτέ την αρχή.

Ο Τζομπς ήξερε πως τα σχέδια δεν ήταν ποτέ τέλεια. Μόνο εκ των υστέρων μπορεί ένα σχέδιο να φανεί αν ένα σχέδιο ήταν πραγματικά καλό.

"Να τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που τελικά βρίσκουν την επιτυχία ξεκινούν δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα. Πολλά πράγματα. Επιτυγχάνουν σε κάποια. Αποτυγχάνουν σε άλλα. Μαθαίνουν από αυτές τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Και κατά τη διαδρομή εκμεταλλεύονται ευκαιρίες και κάποιες φορές δημιουργούν τις δικές τους ευκαιρίες για να προοδεύσουν. Θέλετε να ξεκινήσετε μια δουλειά; Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση; Θέλετε να αλλάξετε καριέρα; Προσδιορίστε τα πρώτα βήματα. Ξεκινήστε. Και συνεχίσετε", προέτρεπε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς
Το πιο σημαντικό, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Πιστέψτε ότι θα καταλάβετε πώς να αντιδράσετε και πώς να ανταποκριθείτε στα αδιέξοδα και τις προκλήσεις. Πιστέψτε ότι θα γίνετε λίγο πιο σοφός από την εμπειρία. Πιστέψτε ότι θα αποκτήσετε περισσότερες δεξιότητες, περισσότερη εμπειρία και θα συνδεθείτε περισσότερο με τα πράγματα γύρω σας.

Προσπαθήστε αρκετά πράγματα, μάθετε από κάθε επιτυχία και από κάθε αναποδιά και όταν έρθει η ώρα θα έχετε όλες τις δεξιότητες, τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι πάντα θα πετυχαίνετε, όταν όμως δεν στοιχηματίζετε ποτέ στον εαυτό σας και δεν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο, μπορείτε σίγουρα να εγγυηθείτε ότι δεν επιτύχετε ποτέ.

Η πίστη θα συνδέσει μια μέρα τις τελίτσες μεταξύ τους. Πιστέψτε πως οι τελίτσες μια μέρα θα ενωθούν. Στο μεταξύ, η ζωή σας θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο διασκεδαστική.

Πηγή: capital.gr