10 συμβουλές για να φέρετε την ...άνοιξη στην καριέρα σας

Η άνοιξη είναι μια εποχή που μας δίνει περισσότερη δύναμη να πάρουμε αποφάσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να τις τηρήσουμε. Είναι, δηλαδή, η ιδανική περίοδος για ένα ξεσκαρτάρισμα προτεραιοτήτων και αναβάθμιση του εργασιακού μας προφίλ. Ορίστε 10 συμβουλές που θα σάς βοηθήσουν:

•Ορίστε τι ακριβώς σημαίνει η σημερινή σας δουλειά για εσάς
Είστε ικανοποιημένος; Είναι αυτό που ονειρεύεστε; Είναι κάτι που δεν σας "χαλάει", δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση; Θεωρείτε ότι έχετε περιθώρια ανέλιξης; Αν η τωρινή σας δουλειά σάς δίνει αρκετούς λόγους για να μείνετε, αλλά τής λείπει το αλατοπίπερο, συζητείστε με το αφεντικό σας τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε που να σάς αρέσει περισσότερο και που να χρειάζεται και σ' εκείνον. Όχι αναγκαστικά κάτι που θα ξεκινήσει από αύριο. Ίσως κάτι που θα χρειαστεί εκπαίδευση και μπόλικη προετοιμασία εκ μέρους σας. Κάτι που θα σάς φανεί αναζωηγονητικό, αν έχετε "πήξει" από την ρουτίνα. Αν η δουλειά σας δεν σάς αρέσει καθόλου, μην διστάσετε να σκεφθείτε μια αλλαγή. Σύμφωνοι, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά για διαβάστε και πιο κάτω...
•Ανανεώστε το βιογραφικό σας
Αυτήν την περίοδο εκατοντάδες βιογραφικά αποστέλλονται σε χρόνο dt σε οποιονδήποτε ανεβάσει μια αγγελία ότι προσλαμβάνει. Ελάχιστα αποδίδουν. Γιατί; Τα βιογραφικά είναι σχεδόν όλα ίδια: βαρετά, με παρόμοιες υποσχέσεις, με παρόμοια προσόντα. Για να ξεχωρίσετε πρέπει να έχετε να διηγηθείτε ιστορίες. Ακόμη και 2-3 γραμμές στο βιογραφικό σας που να μιλούν για αποτελέσματα (π.χ. όχι απλά "ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων στην τάδε εταιρεία", αλλά "ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων και αύξησα τον τζίρο μας κατά 20% τον πρώτο μου χρόνο στη δουλειά), θα έχουν το επιθυμητο εφέ.
•Ανανεώστε το προφίλ σας στο LinkedIn
Προσθέστε links σε κάθε site που δείχνει κάποια δουλειά σας, ζητήστε μικρές συστατικές επιστολές από συναδέλφους σας, βάλτε τα σωστά keywords που περιγράφουν ακριβώς το τι μπορείτε να κάνετε. (Και μην υποπέσετε στα λάθη που σάς λέγαμε εδώ...)
•Τακτοποιήστε επιτέλους το γραφείο σας
Θα κάνει καλό και στην τωρινή σας δουλειά, αλλά όλο και κάτι θα ανακαλύψετε (μια επαφή, μια ιδέα που είχατε σημειώσει κ.λπ) που θα σάς δώσει αφορμή για κάτι καινούργιο και δημιουργικό.
•Οργανώστε τα e-mails σας
Το ίδιο με το γραφείο, αλλά σε virtual μορφή. Φτιάξτε φακέλους, ξεχωρίστε τα σημαντικά μηνύματα, σβήστε κάποια που δεν σάς αφορούν πια. Θα ανακαλύψετε "θησαυρούς".
•Κρύψτε ο,τιδήποτε μπορεί να σας εκθέσει online
Τα έχουμε ξαναγράψει: Το Facebook και όσα ποστάρετε εκεί (αλλά και στα υπόλοιπα social media) μπορούν να σάς βλάψει στα εργασιακά σας, αν τα λάθος μάτια δουν τις λάθος φωτογραφίες, τις λάθος ατάκες, τις λάθος εφαρμογές. Αν δεν θέλετε να σβήσετε τον online εαυτό σας, τουλάχιστον βάλτε αυστηρούς περιορισμούς στο ποιος μπορεί να τον ανακαλύψει.
•Παρακολουθείστε ένα σεμινάριο που σάς ενδιαφέρει
Ή ξεκινήστε μαθήματα μιας νέας γλώσσας. Ή κάτι άλλο που μπορεί να είναι κοντά στην δουλειά σας -ή που θα σάς ανοίξει ορίζοντες για μια νέα. Το γηράσκω αεί διδασκόμενος είναι βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καριέρα.
•Χτίστε ένα δίκτυο ανθρώπων και εισχωρείστε σε ήδη υπάρχοντα
Ειδικά όταν δεν ψάχνετε για να αλλάξετε δουλειά, είναι η καταλληλότερη περίοδος για να αναπτύξετε σχέσεις με ανθρώπους που μπορεί να αποδειχτούν σημαντικοί για το εργασιακό σας μέλλον. Δεν έχετε το άγχος να τούς ζητήσετε εργασία τώρα, οπότε μπαίνοντας στα δίκτυά τους, ή χτίζοντας σιγά σιγά έναν δικό σας κύκλο, αποκτάτε πολύ στενές σχέσεις με πρόσωπα στα οποία θα καταφύγετε αύριο, αν κάτι πάει στραβά.
•Προετοιμάστε μια σύντομη "αυτοδιαφήμιση" του εαυτού σας
Κάντε μια λίστα με όλα σας τα επιτεύγματα στην δουλειά, πετάξτε τα πιο ασήμαντα, συνδυάστε όλα τα υπόλοιπα και χτίστε το πόσο σπουδαίος είστε σε μια σύντομη περιγραφή του ενός, ενάμισι λεπτού, που θα την γράψετε κάτω για να την διαβάζετε κάθε τόσο μέχρι να την μάθετε απέξω και να την "ξερνάτε" όποτε χρειαστεί. Προσοχή στις διατυπώσεις: Μην το παίζετε πολύ έξυπνος -τα στοιχεία και οι επιτυχίες σας θα πρέπει να μιλούν από μόνα τους. Μια απλή παράθεση αρκεί.
•Ανανεώστε την "to Do" λίστα σας
Σβήστε πια όλα αυτά που θέλατε να κάνετε τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν τα ξεκινήσατε καν. Θέστε νέους στόχους, πιο ρεαλιστικούς. Και αποφασίστε ποιο από όλα τα χρονοβόρα σας χόμπι μπορείτε να εγκαταλείψετε, αν έχετε ανάγκη από λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο.
(Πηγή: mensguide.gr)