Μία βασική οικονομική στρατηγική, το πρώτο βήμα για την επιτυχία

Το να δημιουργήσεις μία βασική οικονομική στρατηγική, η οποία θα σε οδηγήσει στην επιτυχία και θα είναι το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο αύριο, δεν είναι και το δυσκολότερο εγχείρημα στον κόσμο. Άλλωστε, είναι αυτό ακριβώς που λέει η ίδια η λέξη. Βασική. Και, κατά πάσα πιθανότητα, εύκολη. Αν αυτό, λοιπόν, που επιθυμείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να καταστρώσεις ένα βραχυπρόθεσμο ή ακόμα και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τα βασικά και μόνο, στο οποίο θα καταγράφεις πως θα φτάσεις στην επιτυχία, ορισμένες από τις «χρυσές» συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις είναι και οι παρακάτω.

- Για να ξεκινήσεις το σχεδιασμό, πρέπει να κάτσεις κάτω, να πάρεις χαρτί και μολύβι και να σκεφτείς τι θέλεις για τα οικονομικά σου τόσο στο κοντινό, όσο και στο απώτερο μέλλον. Αυτή η λίστα θα είναι η αρχή. Αλλά πρέπει πάντα να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου το γεγονός πως θα αλλάζει με μαθηματική ακρίβεια, όσο θα σκέφτεσαι τα όνειρά σου, τις ανάγκες σου και πως θα τις ικανοποιήσεις.

- Βασικό ερώτημα είναι τι ακριβώς θέλεις. Πρέπει να έχεις αρκετό εισόδημα, με στόχο να ικανοποιείς τις ανάγκες σου κάθε μήνα, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο να προγραμματίσεις και τις αποταμιεύσεις σου, στην περίπτωση που χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να ζήσεις για ένα δίμηνο χωρίς κανένα εισόδημα. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να κάνεις και λίγη οικονομία.

Για ένα μήνα, λοιπόν:

- Λογάριασε το κόστος του ενοικίου ή της δόσης που έχεις στην τράπεζα για το στεγαστικό σου.

- Λογάριασε τα ευρώ που πρέπει να πληρώσεις στη ΔΕΗ, στο νερό, στο τηλέφωνο και στο κινητό σου.

- Λογάριασε τα χρήματα για τη δόση του νέου αυτοκινήτου σου, της πιστωτικής σου κάρτας και της ασφάλειάς σου.

- Λογάριασε πόσα σπαταλάς το μήνα για προσωπικά σου έξοδα. Ή ακόμα και πόσα χρήματα δίνεις για τη βενζίνη του αυτοκινήτου σου.

Αυτά είναι τα πολύ βασικά. Τώρα, λοιπόν, διπλασίασέ τα και θα βρεις ακριβώς πόσα ευρώ πρέπει να έχεις στην άκρη, για να ζήσεις για δύο μήνες χωρίς κανένα έσοδο. Άλλωστε, για ένα δίμηνο μπορείς να ζήσεις χωρίς συνδρομητική τηλεόραση. Ή χωρίς έξοδο για φαγητό, σινεμά ή πότο.

- Αυτό που πρέπει να σκεφτείς τώρα είναι να ανακαλύψεις έναν τρόπο τα χρήματα που σου απομένουν στην άκρη, να τα τοποθετήσεις ή να τα επενδύσεις, προκειμένου να έχεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Επένδυσε τα χρήματά σου, αλλά ποτέ αυτά που έχετε για την περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης. Μπορείς, επίσης, να καταστρώσεις ένα σχέδιο πρόωρης αποχώρησης από τη δουλεία σου και πριν βγεις υποχρεωτικά στη σύνταξη.

- Η δουλειά σου είναι το επόμενο βήμα. Σκέψου σου εάν είσαι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου ή εάν η εταιρεία που εργάζεσαι έχει σταθερές βάσεις. Εάν υποψιάζεσαι πως μπορεί να βάλει «λουκέτο», ενημέρωσε το βιογραφικό σου και ξεκίνα επαφές με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Εάν όλα βαίνουν καλώς στην εταιρεία σου, τότε επένδυσε στη βελτίωση των δεξιοτήτων σου. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό ακόμα και από απόσταση. Ή να πάρεις εκείνο το πτυχίο που έχεις αφήσει στην άκρη, γιατί έπρεπε να εργαστείς. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις οτιδήποτε που μπορεί μελλοντικά να απογειώσει την καριέρα σου. Ίσως αυτό αποδειχτεί τελικά η καλύτερη επένδυσή σου.

- Ο παράγοντας αυτοκίνητο είναι μία ακόμα διάσταση που πρέπει να υπολογίσεις. Είναι το όχημα σου σε καλή κατάσταση; Μήπως είναι πολύ ακριβό, για να το συντηρήσεις. Κάτσε και σκέψου διαφορετικές μεθόδους μετακίνησης και μη διστάσεις, εάν σε συμφέρει, να ξεφορτωθείς το ακριβό σου αυτοκίνητο ή να αγοράσεις ένα καινούριο και πιο οικονομικό.

- Η ασφάλεια σου είναι μετά. Έχεις ασφάλεια ζωής; Ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Μήπως ξοδεύεις πολλά για την ασφάλειά σου; Συζήτησε με τους ασφαλιστές και βρες ένα πρόγραμμα που θα σε ικανοποιεί και δε θα πληρώνεις τα μαλλιά της κεφαλής σου.

- Σε περίπτωση τώρα που έχεις σύζυγο και παιδιά, τότε πρέπει να σκεφτείς και την οικογένεια. Διάλεξε εάν τα παιδιά σου θα πάνε σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό σχολείο. Διάλεξε τις ξένες γλώσσες που θα μάθουν. Το κυριότερο. Μάθε τα παιδιά σου να σκέφτονται οικονομικά και να γνωρίσουν την αξία της αποταμίευσης.

Τέλος, πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι πρέπει να σχεδιάζεις για τα πάνω και τα κάτω σου. Ορισμένες φορές τα σχέδια σου μπορεί να γίνουν μία τρύπα στο νερό, λόγω συνθηκών. Αλλά το σημαντικό είναι να έχεις σχέδιο.