Η συνταγή για την αποτυχία και την επιτυχία

Η αποτυχία δεν είναι ένα ξαφνικό κατακλυσμιαίο γεγονός. Δεν αποτυγχάνουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Η αποτυχία είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός συνδυασμού λαθεμένων σκέψεων και άστοχων επιλογών. Για να το θέσουμε πιο απλά, η αποτυχία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικά λάθη στην κρίση μας που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα. Γιατί όμως να κάνει κάποιος ένα λάθος στην κρίση του και στη συνέχεια να είναι τόσο ανόητος ώστε να το επαναλαμβάνει κάθε μέρα;

Η απάντηση είναι, γιατί δεν πιστεύει ότι το λάθος του έχει σημασία.

Οι καθημερινές μας πράξεις από μόνες τους δεν φαίνονται τόσο σημαντικές. Μια μικρή παράλειψη, μια λάθος απόφαση ή μια χαμένη ώρα γενικά δεν οδηγούν σε άμεσες και μετρήσιμες επιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές, θα γλιτώσουμε τις άμεσες συνέπειες των πράξεών μας.

Αν δεν έχουμε μπει στον κόπο να διαβάσουμε έστω κι ένα βιβλίο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, αυτή η έλλειψη πειθαρχίας δεν φαίνεται να έχει κάποια άμεση επίδραση στη ζωή μας. Και επειδή δεν μας συνέβη κανένα δυσάρεστο μετά τις πρώτες ενενήντα ημέρες, επαναλαμβάνουμε αυτό το σφάλμα κρίσης για άλλες ενενήντα μέρες, με αποτέλεσμα να μη διαβάζουμε ποτέ! Γιατί; Διότι δεν φαίνεται να έχει καμιά σημασία. Και εδώ βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος. Πολύ χειρότερο από το ότι δεν διαβάσαμε, είναι να μη συνειδητοποιούμε ότι αυτό έχει σημασία!

Αυτοί που τρώνε ανθυγιεινές τροφές, υποθηκεύουν το μέλλον της υγείας τους, αλλά η χαρά της στιγμής επισκιάζει τις μελλοντικές συνέπειες. Γι’ αυτούς, δεν φαίνεται να έχει σημασία. Εκείνοι που καπνίζουν πολύ ή πίνουν πολύ, συνεχίζουν να κάνουν αυτές τις λαθεμένες επιλογές από χρονιά σε χρονιά, επειδή δεν φαίνεται να έχει σημασία. Αλλά ο πόνος και η θλίψη εξαιτίας αυτών των σφαλμάτων κρίσης απλά έχουν καθυστερήσει για αργότερα. Σπάνια οι συνέπειες είναι άμεσες. Αντίθετα, συσσωρεύονται μέχρι την αναπόφευκτη μέρα της αντιμετώπισής τους, όταν πρέπει να πληρωθεί το τίμημα των κακών επιλογών - επιλογές που κάποτε δεν φαινόταν να έχουν σημασία.

Το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της αποτυχίας είναι η ύπουλη λεπτότητά της. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εκείνα τα μικρά λάθη δεν φαίνεται να κάνουν τη διαφορά, κι εμείς δεν φαίνεται να αποτυγχάνουμε. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές αυτά τα συσσωρευμένα λάθη στην κρίση μας εμφανίζονται σε περιόδους μεγάλης χαράς και ευημερίας στη ζωή μας. Επειδή τίποτα τρομερό δεν μας συμβαίνει, αφού δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες για να προκαλέσουν την προσοχή μας, απλά περνάμε από τη μια μέρα στην άλλη, επαναλαμβάνοντας τα λάθη, κάνοντας τις λάθος σκέψεις, ακούγοντας τις λάθος φωνές και κάνοντας τις λάθος επιλογές. Ο ουρανός δεν έπεσε πάνω μας χθες, άρα η πράξη μας ήταν μάλλον ακίνδυνη. Αφού δεν φάνηκε να έχει κάποια ορατή συνέπεια, είναι μάλλον ασφαλές να την επαναλάβουμε.

Αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα πάνω σ’ αυτό!

Αν στο τέλος της ημέρας, όταν κάναμε το πρώτο μας σφάλμα, είχε πέσει ο ουρανός επάνω μας, σίγουρα θα είχαμε λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η πράξη δεν θα επαναλαμβανόταν ποτέ πια. Θα είχαμε μια στιγμιαία εμπειρία που θα συνόδευε το σφάλμα μας, σαν το παιδί που τοποθετεί το χέρι του σε μια καυτή σόμπα παρά τις προειδοποιήσεις των γονέων του.

Δυστυχώς, η αποτυχία δεν φωνάζει προειδοποιητικά, όπως οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουμε τη φιλοσοφία μας, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Με μια ισχυρή προσωπική φιλοσοφία να καθοδηγεί το κάθε μας βήμα, γινόμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας και έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της πραγματικής σημασίας κάθε σφάλματος.

Τώρα έρχονται τα σπουδαία νέα. Ακριβώς όπως είναι εύκολο να ακολουθήσετε τη συνταγή της αποτυχίας, άλλο τόσο μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή της επιτυχίας: Μερικές απλές καθημερινές νέες συνήθειες ως ασκήσεις πειθαρχίας.

Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που αξίζει να σκεφτείτε: Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα σφάλματα στη συνταγή της αποτυχίας με πειθαρχημένες συνήθειες που απαιτούνται στη συνταγή της επιτυχίας; Η απάντηση είναι, να κάνουμε το μέλλον ένα σημαντικό μέρος της σημερινής μας φιλοσοφίας.

Τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία εμπεριέχουν μελλοντικές συνέπειες, δηλαδή τις αναπόφευκτες ανταμοιβές ή τις αναπόφευκτες λύπες που προκύπτουν από δραστηριότητες του παρελθόντος. Εάν αυτό είναι αλήθεια, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν χρόνο για να αναλογιστούν το μέλλον; Η απάντηση είναι απλή: Είναι τόσο παγιδευμένοι στην παρούσα στιγμή που το μέλλον γι’ αυτούς δεν φαίνεται να έχει σημασία. Τα προβλήματα και οι ανταμοιβές του σήμερα απορροφούν τόσο μερικούς ανθρώπους, που ποτέ δεν θα κάτσουν να σκεφτούν, έστω και για λίγο, το αύριο.

Τι γίνεται όμως αν υιοθετούσαμε μια καινούρια συνήθεια-πειθαρχία, να αφιερώσουμε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να δούμε λίγο πιο κάτω στον δρόμο; Τότε θα ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε τις επικείμενες συνέπειες της τρέχουσας συμπεριφοράς μας. Οπλισμένοι με αυτή την πολύτιμη πληροφορία, θα μπορούσαμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξουμε τα λάθη μας σε νέες συνήθειες που θα μας οδηγούσαν στην επιτυχία. Με άλλα λόγια, πειθαρχώντας τον εαυτό μας να δει το μέλλον εκ των προτέρων, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας, να περιορίσουμε τα λάθη μας και να αναπτύξουμε νέες συνήθειες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα σχετικά με τη συνταγή της επιτυχίας - μερικές απλές καθημερινές ασκήσεις (αυτο)πειθαρχίας - είναι ότι τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Καθώς αντικαθιστούμε με τη θέλησή μας καθημερινά λάθη με καθημερινές σωστές συνήθειες, βιώνουμε θετικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν αλλάζουμε τη διατροφή μας, η υγεία μας βελτιώνεται αισθητά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όταν ξεκινάμε τη σωματική άσκηση, αισθανόμαστε μια νέα ζωτικότητα σχεδόν αμέσως. Όταν ξεκινάμε το διάβασμα, βιώνουμε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης. Οποιαδήποτε νέα καλή συνήθεια αρχίζουμε να ασκούμε καθημερινά, θα παράγει συναρπαστικά αποτελέσματα που θα μας οδηγούν να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι στην υιοθέτηση νέων καλών συνηθειών.

Η αληθινή όμως μαγεία των νέων καθημερινών συνηθειών μας είναι ότι θα μας αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν αρχίζαμε σήμερα να διαβάζουμε καλά βιβλία, να τηρούμε ημερολόγιο προόδου, να παρακολουθούσαμε μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης, αν ακούγαμε και παρατηρούσαμε περισσότερο, τότε σήμερα θα ήταν η πρώτη μέρα μιας νέας ζωής που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Αν αρχίζαμε από σήμερα να κάνουμε μια συνειδητή και επίμονη προσπάθεια να αλλάξουμε ύπουλα και θανάσιμα λάθη σε δημιουργικές και ανταποδοτικές συνήθειες, ποτέ πια δεν θα αρκούμασταν σε μια ζωή απλής ύπαρξης, όταν θα έχουμε δοκιμάσει τους καρπούς μιας ζωής με ουσία!

Jim Rohn

Περισσότερα για τον Jim Rohn εδώ.