Πώς θα μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά


H Julie Lythcott-Haims, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Stanford, από το 2002 ως το 2012, και συγγραφέας του βιβλίου "How to Raise an Adult," έχει διαπιστώσει επανειλημμένως πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε ικανούς ενήλικες. Ποια είναι σύμφωνα με την ίδια τα μυστικά για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά;

Να είστε διαλλακτικοί, αλλά όχι αυταρχικοί
Υπάρχουν τρεις ευρέως αποδεκτά μοντέλα ανατροφής, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς ψυχολόγους: οι παραχωρητικοί, οι αυταρχικοί και οι διαλλακτικοί. Οι παραχωρητικοί γονείς γίνονται φίλοι των παιδιών τους και αποτυγχάνουν να θέσουν υγιή όρια, ενώ οι αυταρχικοί μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πολύ αυστηρούς κανόνες και αδιαλλαξία. Η ανατροφή που έχει βρεθεί πως βοηθά τα παιδιά να γίνουν επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι ενήλικες είναι η διαλλακτική, όπου οι γονείς δείχνουν αγάπη και στοργή στα παιδιά τους, ωστόσο έχουν κανόνες και θέτουν υψηλές προσδοκίες από αυτά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο συνήθως έχουν έντονη προσωπικότητα και υψηλή αυτοεκτίμηση.



Μάθετε στα παιδιά να κάνουν δουλειές
Μελέτη διάρκειας 80 ετών, η Harvard Grant Study, έχει βρει πως ο πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για την επιτυχία ενός ανθρώπου είναι αν έκανε δουλειές στο σπίτι ως παιδί. "Αν τα παιδιά δεν μαζεύουν τα πιάτα από το τραπέζι, αυτό σημαίνει πως το κάνει κάποιος άλλος για εκείνα" σχολιάζει η Lythcott-Haims. "Και έτσι δεν μαθαίνουν πως ο καθένας έχει το ρόλο του και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε για το καλό του συνόλου". Επιπλέον, το να συμμετέχει το παιδί στις δουλειές του σπιτιού του διδάσκει ομαδικό πνεύμα και συνεργασία.

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να μην κάνουν τα μαθήματά τους
Δώστε τους το περιθώριο να αποτύχουν. Η Lythcott-Haims χρησιμοποιεί το παράδειγμα του γονιού που ανακαλύπτει πως το παιδί δεν έχει κάνει τα μαθήματά του. Κάποιοι μπορεί να πιέσουν το παιδί να διαβάσει ή να σπεύσουν να το δικαιολογήσουν στο δάσκαλο. Σύμφωνα με τη Lythcott-Haims κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της υπευθυνότητας και της οργάνωσης.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πάρουν ρίσκα
Άλλο πράγμα η προστασία και άλλο η υπερπροστασία. Επιτρέποντας στα παιδιά να παίρνουν ρίσκα, σημαίνει πως θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, θα μάθουν ότι είναι αποδεκτή η αποτυχία και με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς θα μπορούν να βλέπουν τυχόν αποτυχία ως μέσο για να μάθουν πώς θα επιτύχουν την επόμενη φορά.

Προετοιμάστε τα για έναν κόσμο με υποχρεώσεις και προθεσμίες
Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι είναι ώρα να κάνουν τα μαθήματά τους ή να ξεκινήσουν για τα αγγλικά – και μερικές φορές τα βοηθάμε σε όλα αυτά. "Έτσι όμως τα παιδιά δεν μαθαίνουν να ορίζουν προτεραιότητες, να διαχειρίζονται τον όγκο της δουλειάς του ή να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους" τονίζει η ειδικός.

Πηγή: capital.gr