Τα 12 μυστικά μιας πετυχημένης συνέντευξης για δουλειά

Η αλήθεια είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό εδώ στην Ελλάδα, ο όρος "συνέντευξη για δουλειά" ανακαλύφτηκε αρκετά πρόσφατα και μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, μιας και ως γνωστό, μέχρι και προσφάτως --έπεσε "ξεβόλεμα" με την είσοδο της Τρόικας στα εργασιακά μας- ίσχυε το "δίκαιο" σύστημα αξιολόγησης νέου προσωπικού, το οποίο ως γνώμονα είχε το πόσο στενά ξέρεις ή όχι τον μπατζανάκη ή τη συνυφάδα του υπεύθυνου προσλήψεων στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού!

Πέρα από τις όποιες ανισορροπίες επί ελλαδικού εδάφους, καταρχάς η συνέντευξη αποτελεί -παγκοσμίως- το βασικό τεστ στην διαδικασία επιλογής υποψηφίου. Το άτομο που κάνει τις συνεντεύξεις προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για εσάς ως υποψήφιο προκειμένου να καταλήξει εάν είστε ή όχι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν. Μιας και οι θέσεις εργασίας είναι διαφορετικές -ως προς το job description-, για αυτό τον λόγο και οι συνεντεύξεις που γίνονται είναι εξίσου διαφορετικές. Σε όλες όμως αυτός που παίρνει τη συνέντευξη θα θέλει να σας γνωρίσει περισσότερο, να εκτιμήσει τα κίνητρά σας για τη θέση εργασίας και να πάρει περισσότερες πληροφορίες για τις γνώσεις σας, αλλά και τις προσδοκίες που έχετε. Να γνωρίζετε ότι εκείνος ή εκείνη που κάνει τις συνεντεύξεις είναι και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά τη θέση και την εταιρία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, έχετε την ευκαιρία να κάνετε εντύπωση (οφείλετε να κάνετε την καλύτερη), να μαζέψετε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά, θα ξεκαθαρίσουν πράγματα στο μυαλό σας ώστε να αποφασίσετε εάν ενδιαφέρεστε ακόμη για τη θέση, ενώ βάση των πληροφοριών που θα συλλέξετε, θα επιβεβαιωθείτε για το αν όντως μπορείτε να εκτελέσετε τις εργασίες που απαιτεί η θέση ή όχι.

Η διαδικασία συνεντεύξεων (μπορεί να) αποτελείται απο 3 στάδια:

Ενδεχομένως, αν κινήσετε το ενδιαφέρον βάση αυτών που θα πείτε και θα δείξετε, να μην μείνετε μόνο στη μία συνέντευξη και να υπάρξουν περισσότερες!

Α) Η πρώτη συνέντευξη, στην οποία εκείνος που την κάνει συλλέγει δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε μείωση του αριθμού των υποψηφίων (με τους λιγότερο προσοντούχους).

Β) Η κανονική συνέντευξη, όπου ο υποψήφιος κρίνεται σε σχέση με τη θέση και

Γ) Η τελική συνέντευξη, όπου συμμετέχουν στελέχη από το τμήμα που θέλει να καλύψει τη θέση εργασίας, συζητούνται πιο συγκεκριμένα επαγγελματικά ζητήματα, αναλύονται οι όροι της σύμβασης εργασίας και εν τέλει συζητιέται η ημερομηνία πρόσληψης.

Τα μυστικά μιας πετυχημένης συνέντευξης

Ακολουθήστε βήμα-βήμα το δρόμο προς την πρόσληψη:

1) Η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός: Είναι πολύ σημαντικό να ετοιμαστείτε για τη συνέντευξη εγκαίρως. Αυτό σημαίνει τα εξής: συλλέξτε ό,τι πληροφορία μπορείτε σχετικά με την εταιρία και τη δουλειά που πάτε, οπωσδήποτε να θυμάστε απ' έξω κι ανακατωτά το περιεχόμενο του βιογραφικού σημειώματος που έχετε προηγουμένως στείλει, έτσι ώστε να είστε ετοιμοπόλεμοι και να αναφερθείτε σε αυτό με ευκολία όποτε χρειαστεί και οπωσδήποτε καλό είναι να έχετε ήδη "σκονάκι" στο μυαλό σας απαντήσεις για τις συνηθισμένες ερωτήσεις των συνεντεύξεων, κάτι που απαιτεί τεράστια αυτοσυγκέντρωση πριν τη συνέντευξη. Ποιες είναι αυτές οι τετριμμένες ερωτήσεις που γίνονται σε κάθε (σχεδόν) συνέντευξη; Για παράδειγμα, πως και που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα, δώσε μας τους λόγους γιατί θα πρέπει να διαλέξουμε εσένα αντί για κάποιον άλλο υποψήφιο, γιατί θέλεις να εργαστείς μαζί μας, τι απολαβές αναμένεις σε αυτόν τον τομέα που θέλεις να εργαστείς, κλπ

2) Να είστε "Εγγλέζος" στο ραντεβού: Είναι αδιαπραγμάτευτο, πρέπει να φροντίσετε έτσι ώστε να φτάσετε στο σημείο της συνέντευξης πιο πριν από την ώρα που σας έχουν δώσει για τη συνέντευξη. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο και να σας καθυστερήσει. Και αυτή η καθυστέρηση ίσως και να σας στοιχήσει -με το καλημέρα σας- την απόρριψη, λόγω κακής εντύπωσης, η οποία δεν ξεχνιέται εύκολα. Καλό είναι μια μέρα πριν να κάνετε την ίδια διαδρομή για να δείτε πόση ώρα σας παίρνει για να φτάσετε εκεί.

3) Η εμφάνιση τελικά μετράει: Σε κάποιες δουλειές η εμφάνιση των εργαζομένων είναι πολύ πιο σημαντική κι από την ίδια τη δουλειά που κάνουν, οπότε καλό είναι να παρουσιαστείτε στη συνέντευξη ντυμένος καλά μεν, διακριτικά δε, χωρίς να έχετε λουστεί στο άρωμα, χωρίς φανταχτερά χρώματα, περίεργα μέικ απ ή προχωρημένα χτενίσματα/κουρέματα.

4) Ηθικό ακμαιότατο: Πρέπει να δείξετε από την αρχή στη συνέντευξη ότι νιώθετε αισιόδοξοι για τις πιθανότητές σας. Λάβετε υπόψη ότι εάν σας έχουν καλέσει αυτό συνέβη επειδή διαθέτετε κάτι που τους κίνησε το ενδιαφέρον.

5) Αφήστε σε αυτόν που παίρνει τη συνέντευξη τις πρωτοβουλίες: Ανταλλάξτε χειραψία εάν σας προσφερθεί, καθίστε όταν και όπου σας πει και αποχαιρετίστε τον με το όνομά του. Να θυμάστε τα ονόματα αυτών που σας παίρνουν συνέντευξη και να τα χρησιμοποιείτε απευθυνόμενοι σε αυτούς κατά τη διάρκειά της.

6) Όχι τραμπάλα! Το νού σας στη στάση του σώματός σας. Το σημαντικότερο είναι να καθίσετε σε φυσική θέση, ούτε άκαμπτα σαν κούτσουρο, ούτε με έντονη κλίση προς τα μπρος, αλλά ούτε και σούπερ χαλαρουίτα λες και είσαι με παρέα για ποτά. Συνοδεύετε τις απαντήσεις σας με μια κάποια κίνηση των χεριών σας, αποφύγετε τις υπερβολές (ή αφήστε τις για τους φασαριόζους Ιταλούς) και προσπαθήστε να αποφύγετε τικ άγχους και νευρικότητας, όπως το επαναλαμβανόμενο άγγιγμα των μαλλιών, μιας και τέτοιες κινήσεις ξεμπροστιάζουν τη νευρικότητα και ανασφάλειά σας.

7) Μην ουρλιάζετε. Και βάλτε και καμιά τελεία: Μην είστε παπατρέχας, να τιμάται στο ενδιάμεσο τις παύσεις του λόγου κια τα αόρατα κόμματα, γιατί έτσι θα μπορείτε να παίρνετε feed-back και να ακούτε αυτόν που σας παίρνει τη συνέντευξη. Βασικό: πριν απαντήσετε, πάντα να βουτάτε τη γλώσσα στο μυαλό σας και να μην βιάζεστε να απαντήσετε.

8) Κοίτα με να σε κοιτώ: Κοιτάτε πάντα στα μάτια τον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη, ούτε πάνω, ουτε κάτω, ούτε τη γύρω διακόσμηση. Kαι να χαμογελάτε ελαφρά καθώς ένα χαμόγελο βοηθάει στη δημιουργία μιας χαλαρής και θετικής ατμόσφαιρας. Εάν σας παίρνουν συνέντευξη περισσότερα του ενός άτομα, να απευθύνεστε σε όλους αν και η ερώτηση μπορεί να ρωτήθηκε μόνο από έναν εξ' αυτών.

9) Προσοχή στο λεξιλόγιο: Δεν σας περνάει από τεστ ο Μπαμπινιώτης, οπότε να χρησιμοποιείτε λεξιλόγιο το οποίο ταιριάζει με τη δουλειά για την οποία έχετε κάνει αίτηση να προσληφθείτε. Αποφύγετε ξύλινο λόγο και πομπώδεις εκφράσεις (ηχηρό παράδειγμα προς αποφυγή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος!). Χρησιμοποιήστε θετικές προτάσεις που να εκφράζουν εμπιστοσύνη σε εσάς τον ίδιο και στα κίνητρά σας. Για παράδειγμα, "είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα σε αυτό το επίπεδο εργασίας", ή "με ενδιαφέρει πραγματικά να γίνω μέλος αυτού του τομέα της συγκεκριμένης βιομηχανίας", κλπ. Αποφύγετε να κάνετε χρήση προτάσεων με αρνητικό αντίκτυπο, όπως "το πρόβλημα είναι...".

10) Όχι ψέματα, θα μεγαλώσει η μύτη: Απαγορεύονται διά ροπάλου. Έχετε κατά νου ότι ο άνθρωπος που σας παίρνει συνέντευξη δεν καλείται να κρίνει μόνον τις γνώσεις και τις ικανότητές σας, αλλά και το χαρακτήρα σας. Εάν αντιληφθεί ότι προσπαθείτε να πείτε ψέματα, πείτε αντίο στις ελπίδες σας για πρόσληψη στη συγκεκριμένη δουλειά και κατ' επέκταση σε μια μεγάλη ευκαιρία να εργαστείτε εκεί που θέλατε.

11) Στο τέλος, αποφύγετε τις ντροπές: Φυσιολογικά, μετά τις ερωτήσεις του, το άτομο που σας κάνει συνέντευξη θα σας δώσει το... βήμα, όπου μπορείτε να εκφράσετε την όποια ερώτηση ή αμφιβολία έχετε. Κάνετε χρήση αυτού του... προνομίου σας για να κάνετε τυχόν συμπληρωματικές ερωτήσεις σχετικά με τη θέση. Εάν δεν έχετε κάτι να πείτε, λέτε ευχαριστώ κι ότι πήρατε κάθε πληροφορία που χρειαζόσασταν.

12) Αποχαιρετήστε και αποχωρήστε ευγενικά: Ευγενικοί μέχρι το τέλος και ψύχραιμοι. Ακόμα κι αν δεν πήγε 100% όπως τα υπολογίζατε η συνέντευξη. Ακόμη κι αυτή η ψυχραιμη στάση σας είναι πολύ σημαντικό δείγμα για το άτομο που σας κάνει συνέντευξη.

(Πηγή: mensguide)